středa 4. července 2018

Alternativní způsoby porodu

Co je to alternativní porod?


Na začátek bych podotkla, že v každé zemi se pod tímhle názvem skrývá něco jiného. Například v některých Evropských zemích probíhají porody ve vodě za přítomnosti otce dítěte ve stejné vodní lázni, jako je matka. Ale všeobecně by tento termín měl vystihovat důraz na respektování individuálních přání rodičky a jejího partnera.

Přirozený porod v Česku


U nás se pod tímhle pojmem rozumí pár základních "pravidel". Žena odmítá při porodu veškeré léky na bolest nebo třeba nastřihnutí (provádí se, aby se zmírnil tlak a nedošlo k protržení hráze s následným splynutím pohlavního a řitního otvoru). Dále porod probíhá v přítmí a na porodním sále se pouští muzika, kterou žena poslouchala v těhotenství, aby miminku připadalo, že přichází do známého prostředí. Spousta žen si také neholí ohanbí a přispějí tím přirozenosti.
Samozřejmě si žena může vybrat i v jaké poloze bude rodit. Jestli chce rodit ve vodě nebo na klekačce je naprosto její věc. Tohle vše musí porodník respektovat, ale to platí jen pokud nenastanou komplikace, popřípadě žena nezmění svůj názor.
Také se už několik let provádí u porodu bonding neboli proces utváření vazby mezi matkou a dítětem. Probíhá přiložením dítěte na břicho matky bezprostředně po porodu. Určitě sem patří i domácí porody, ale ty v Česku nejsou tam oblíbené jako v cizině.

Přirozený porod v zahraničí a jeho zajímavosti


Lidé, Dítě, Medvěd, Břicho, Narození, Porod, Kolébky
            Nizozemsko je země s nejspíše nejpočetnějším počtem domácích porodů v Evropě. Probíhá takhle zhruba třetina porodů. A pouze v případě komplikací se porod přesune do nemocnice. Poté, co žena porodí, její porodní asistentka zavolá tzv. mateřskou sestru, která matce ukáže, jak s dítětem zacházet a je k dispozici, kdykoliv maminka potřebuje. V posledních letech, ale počet domácích porodů v Nizozemsku klesá. 
Ve Velké Británii a Francii se rodí v porodních centrech. Přesto jsou tyto země velmi rozdílné. Ve Francii je zajímavostí tzv. smyslové předporodní cvičení, při kterém kombinací jemných pohybů a hlubokého dechu matka prožívá pohyby dítěte. Je to považováno za trénink k porodu, matka se učí vnímat dítě uvnitř svého těla a komunikovat s ním. Nedá se ale říct, že by ve Francii byl kladen velký důraz na přirozený porod. Oproti tomu ve Velké Británii je možné rodit i doma, ale tyhle porody jsou velmi drahé kvůli kvalifikaci dvou přítomných porodních asistentek. Na druhou stranu tenhle porod nabízí na splátky. Zajímavostí je daleko více, ale vybrala jsem ty, které zaujaly mě a chtěla jsem je předat dál.

Zdroje:
CO JE ALTERNATIVNÍ PORODNICTVÍ? [online]. : doc. MUDr. Tomáš Honzík PhD., Doc.MUDr. Antonín Pařízek, CSc., 2014 [cit. 2018-07-04]. Dostupné z: http://www.porodnice.cz/tehotenstvi-a-z/co-je-alternativni-porodnictvi
Jak se rodí v cizině: v bazénu i doma, ale hlavně s milými zdravotníky [online]. Magdalena Havlíková, 2012 [cit. 2018-07-04]. Dostupné z: https://ona.idnes.cz/porody-v-zahranici-0af-/deti.aspx?c=A130525_222350_deti_haa
KŘIVÁNKOVÁ, Markéta. Somatologie - Učebnice pro střední zdravotnické školy. Grada Publishing, 2009. ISBN 9788024729886.
                                                                                                                        Kateřina Cafourková

Žádné komentáře:

Okomentovat