čtvrtek 12. července 2018

Nová léčba rakoviny?

Co je rakovina zač

Léčba rakoviny není lehká ne jen pro pacienty, ale také pro lékaře. Myslím, že se spousta lidí by se mnou souhlasila. Naštěstí jde věda kupředu a přichází se stále dalšími možnostmi a jaká je ta nejnovější?
Rakovina neboli nádorové onemocnění vznikající relativním autonomním růstem buněk ve vlastním organismu. Za normálních okolností je tělo schopné vadné buňky detekovat a zničit nebo opravit např. bradavice. Bohužel např. při leukémii tento úkol náš organismus příliš nezvládá.
Nádory můžeme dělit na zhoubné a nezhoubné. Za nezhoubné považujeme převážně ty, které po těle nerozsévají metastáze - ložiska nádorových buněk odtržených on místa primárního vzniku a putující krví nebo lymfatickým systémem dále do těla. Výjimkou jsou maligní nádory mozku, které ložiska nerozsévají. Za nezhoubné považujeme nádory bez metastáz.

 Dosud používaná léčba

Dá se říct, že "lék" na rakovinu už dávno vlastníme. Pacientům pomáhá chemoterapie, radioterapie, homeopatická, biologická a chirurgická léčba. Všechny zmíněné metody jsou určitým procentem účinné a zachraňují spoustu životů, ale podstoupit takovou chemoterapii není pro pacienta zrovna příjemné. Ve většině případů chemoterapii provází pocit na zvracení, záněty žil, lokální nekrózy alergické reakce a také selhání ledvin. 

Nový lék na rakovinu?

klinické hodnocení"Češi vynalezli lék na rakovinu." Tato informace je stará asi 3 měsíce a mě osobně fascinovala. Vůbec ne proto, že jej vynalezli Češi, ale spíše pro složení a účinky samotného léku. Zázračná látka označovaná DON byla objevena v roce 1953 ve vzorku půdy z Peru, produkují ji bakterie, které v hlíně žijí. Při testování na lidech se ukázalo, že sice pomáhá, ale je toxická. Češi ve spolupráci s americkými vědci z Johns Hopkins University zkusili více než stovku různých úprav původní látky, aby tělu neškodila a nyní ji mají.Přípravek by měl působit zamezením rakovinným buňkám v přístupu k důležitým živinám. V tomto případě dusíku, jehož zdrojem je hlavně glutamin. Látky, které jsou této aminokyselině podobné, mohou jeho metabolismus zablokovat, a tím rakovinnou buňku zabít. Ústav organické chemie a biochemie připravil dvě verze látky, která v těle nahrazuje glutamin a narušuje metabolismus nádorových buněk. Z těch se budou snažit vyvinout. Podával by se podkožní formou, aby neškodil žaludku.Příští rok má začít klinické testování na pacientech, potrvá až osm let, které povede americká firma Dracen Pharmaceuticals.
      

Zdroje:

 Nový lék na rakovinu? Látka pocházející z peruánské hlíny ho může zajistit, říká Majer [online]. 2018 [cit. 2018-07-12]. Dostupné z: https://video.aktualne.cz/dvtv/zive-novy-lek-na-rakovinu-vedci-dostanou-na-vyvoj-novych-lat/r~b8bc828a3c9311e88560ac1f6b220ee8/?redirected=1531417273

Rakovina [online]. 2018 [cit. 2018-07-12]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakovina

Chemoterapie [online]. 2018 [cit. 2018-07-12]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chemoterapie#Nežádoucí_účinky

Čeští vědci našli nový způsob boje s rakovinou: Lék našli v hlíně [online]. 2018 [cit. 2018-07-12]. Dostupné z: https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/146143/cesti-vedci-nasli-novy-zpusob-boje-s-rakovinou-lek-nasli-v-hline.html

Obrázek Chemotherapy [online]. [cit. 2018-07-12]. Dostupné z: https://guardian.ng/features/how-chemotherapy-damages-fertility-of-patients-children/

Obrázek výzkumu [online]. 2018 [cit. 2018-07-12]. Dostupné z: http://www.revmavita.cz/klinicky_vyzkum.html#prettyPhoto


                                                                                                                                 Kateřina Cafourková


Žádné komentáře:

Okomentovat