neděle 15. července 2018

Co zapříčiňuje špatná strava?


Zdravá výživa

Na začátek je důležité říci, že obecně strava slouží hlavně ke správné funkci těla - kostí, svalů, orgánů a až druhořadé je zahnání hladu a chuť. Strava je i důležitým faktorem zdraví a abychom byli zdravý, měli bychom dodržovat hlavně jedno základní pravidlo zdravé stravy. Přiměřená, adekvátní výživa se skládá z vyváženého množství základních živin: sacharidů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů a nesmíme také zapomenout na vodu.


Váha, dědičnost a důsledky

Chtěla bych vyvrátit mít, který je u nás poměrně hodně zažitý. Jak člověk vypadá, záleží převážně na životním stylu dle studií z 80 % a jen z malé části na dědičnosti asi z 20 %. Samozřejmě netvrdím, že něčí vzhled nezapříčiňuje zdravotní stav a dědičnost chorob. Výjimkou tohoto jsme hlavně takzvaně to, co jíme. 
Důsledky špatné životosprávy nejsou zrovna milé. Špatná strava může způsobit vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu v krvi, špatnou kondice, únava, psychickou nevyrovnanost, špatnou imunitu. Tyto faktory můžou zapříčinit další závažné komplikace v podobě cukrovky, infarktu, gangrény, problémy dýchacího systému atd.


Škodlivost

Je celkem logické, že zdraví nezáleží pouze na stravě a je celkem klišé zmiňovat škodlivost alkoholu a kouření, množství pohybu a spánku. Možná se tak moc neví, proč je například alkohol v životním stylu netolerován. Zjednodušeně řečeno alkohol je vstřebáván jinak než zbytek potravy, protože na tělo působí jako toxin, který nepotřebuje být tráven. Alkohol se nepotřebuje ani dostat do tenkého střeva stačí, když se dostane do žaludku, ale když se dostane do tenkého střeva, kde probíhá vstřebávání do krve. V tento moment začínají reagovat játra, které se zaměřují na požitý alkohol, proto špatně tráví zbytek požité stravy.

Zdroje:

Zdravý životní styl [online]. 2018 [cit. 2018-07-15]. Dostupné z: http://www.vyziva.estranky.cz
CHOVÁNÍ A ZDRAVÍ I – ŽIVOTNÍ STYL A KOMPLEXNÍ CHOROBY [online]. ŠÁRKA KUNZOVÁ, DRAHOSLAVA HRUBÁ, 2013 [cit. 2018-07-15]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/profile/Sarka_Kunzova/publication/282753982_Health_and_Behaviour_Part_I_Lifestyle_and_disease/links/561b6ff508ae6d17308a1ada.pdf
JDE DOHROMADY ALKOHOL A HUBNUTÍ? [online]. 2016 [cit. 2018-07-15]. Dostupné z: http://www.zij-zdrave.cz/blog-o-vyzive-a-hubnuti/jde-dohromady-alkohol-a-hubnuti



Žádné komentáře:

Okomentovat